Cykl programów kulinarno-historycznych według scenariusza Doroty Latour i Jacka Kowalskiego: pieśniarza, kompozytora, historyka, tłumacza, dramatopisarza i miłośnika literatury staropolskiej. Cykl jest oryginalnym połączeniem tematyki kulinarnej z wątkami historyczno-kulturowymi odnoszonymi do współczesności. W ramach programu będą przygotowywane potrawy i rozmaite specjały przygotowywane w kuchniach klasztornych według oryginalnych staropolskich receptur. W trakcie opowiadane będą anegdoty gawędy o niezwykłych okolicznościach przyrządzania i spożywania przysmaków, a także o ich genezie. Całość doprawiona będzie odrobiną muzyki: balladą w wykonaniu Jacka Kowalskiego i jego zespołu.Na poznańskiej Śródce, w kościele św. Jana Jerozolimskiego, odnajdziemy ślady najstarszej polskiej komandorii zakonu joannitów (kawalerów maltańskich). Dziś możemy ich jeszcze spotkać na uroczystym odpuście Emaus, który tradycyjnie odbywa się w Poniedziałek Wielkanocny. Jacek Kowalski wyrusza śladem dokonań zakonników, między innymi do domu pomocy dla osób niepełnosprawnych w Puszczykowie. Z przedstawicielem poznańskich joannitów rozmawia o obowiązkach współczesnych kawalerów. Dowiemy się też, jak przyrządza się naleśniki maltańskie.