© 1995-2024 Grupa WP. Dane o programie TV dostarcza AKPA Polska Press
Fabryki smaku

Fabryki smakuSezon 1 | Odc. 17

25 minserial dokumentalnyKanada2012
National Geographic HD sobota, 20 kwietnia 04:00
Odkrywanie tajemnic produkcji popularnych artykułów spożywczych. Każdy odcinek serialu to wizyta w jednym z kanadyjskich zakładów. Kamery śledzą poszczególne etapy produkcji artykułów, które konsumenci zwykle bez zastanowienia biorą ze sklepowych półek. Widzowie mają okazję przekonać się, jak powstają między innymi: pesto, makaron, guma do żucia i kanadyjska whisky. Zobaczą, jak przebiega mieszanie, siekanie, przesiewanie, faszerowanie, zamrażanie, gotowanie, zawijanie, pasteryzowanie, rafinowanie i inne procesy niezbędne do powstania gotowych artykułów spożywczych.Autorzy programu wytłumaczą, jak to możliwe, że każdego roku na rynek trafia sześćset tysięcy pstrągów tęczowych. W odcinku pojawią się też odpowiedzi na pytania takie jak, dlaczego najlepsze prażone orzechy nerkowca to te, które w trakcie produkcji skropiono olejem, oraz w jaki sposób jedna wyjątkowa krajalnica do jabłek ratuje życie wszystkim piekarzom. Widzowie poznają też sekrety produkcji kanadyjskiego bekonu, na myśl o którym cieknie ślinka.
Tytuł oryginalny
  • Food Factory
Gatunek
  • serial dokumentalny
Kraj produkcji
  • Kanada
Rok produkcji
  • 2012
Czas trwania
  • 25 min