Pyszne tajemnice produkcji ulubionych przysmaków mieszkańców Ameryki Północnej - od popularnej marki płatków śniadaniowych po makaron z atramentem kałamarnicy, ocet ryżowy czy kalifornijskie sushi. Niektóre z tych smakołyków są przygotowywane ręcznie w niewielkich zakładach, inne wytwarzane na skalę przemysłową w ogromnych halach. W obu przypadkach zobaczymy, jak góry surowców poddawane są procesowi obróbki, którego efektem są gotowe produkty, uwielbiane przez konsumentów.Tym razem twórcy serii wybierają się do Quebecu, aby pokazać, jak za pomocą pompy próżniowej z klonów odsysany jest sok, z którego następnie przygotowywany jest słynny kanadyjski syrop. W dzisiejszym odcinku czeka nas także wizyta w zakładzie w stanie Waszyngton, w którym produkuje się popcorn z toffi. Zajrzymy też do fabryki cukierków w Kolumbii Brytyjskiej. Na koniec poznamy sekret, który sprawia, że jabłka mogą smakować jak winogrona.