© 1995-2024 Grupa WP. Dane o programie TV dostarcza AKPA Polska Press
Fabryki smaku

Fabryki smakuSezon 5 | Odc. 5

30 minserial dokumentalnyKanada2015
Nat Geo People HD piątek, 26 kwietnia 11:30
Pyszne tajemnice produkcji ulubionych przysmaków mieszkańców Ameryki Północnej - od popularnej marki płatków śniadaniowych po makaron z atramentem kałamarnicy, ocet ryżowy czy kalifornijskie sushi. Niektóre z tych smakołyków są przygotowywane ręcznie w niewielkich zakładach, inne wytwarzane na skalę przemysłową w ogromnych halach. W obu przypadkach zobaczymy, jak góry surowców poddawane są procesowi obróbki, którego efektem są gotowe produkty, uwielbiane przez konsumentów.W tym odcinku wizyta w zakładzie, w którym produkuje się 10 milionów batoników rocznie. Poznamy również ekipę, która każdego dnia przygotowuje tysiące serowych cannelloni, używając do tego olbrzymich płacht ciasta. Dowiemy się również, jak powstaje ryżowy makaron, któremu wprost nie można się oprzeć. Przepis na niego zrodził się z inspiracji chińskich, francuskich i wietnamskich. Ponadto w programie zajrzymy do fabryki w Kalifornii, gdzie przetwarzane są góry dyń.
Tytuł oryginalny
  • Food Factory 5
Gatunek
  • serial dokumentalny
Kraj produkcji
  • Kanada
Rok produkcji
  • 2015
Czas trwania
  • 30 min