Kolejna seria popularnego programu kulinarnego. W gastronomii pojawił się nieco odmienny trend, zgodnie z którym najmodniejsza w 2023 będzie kuchnia nostalgiczna, polegająca na powrocie do smaków z lat naszej młodości - innymi słowy do przepisów wykorzystywanych przez mamy i babcie. Dla Ewy to żadna nowość, bowiem od lat sięga do sprawdzonych receptur znanych z domu rodzinnego. Tak będzie również w tym sezonie programu. Prowadząca przypomni także przepisy zdobyte podczas swoich licznych zagranicznych podróży.Wraz z gościem odcinka, restauratorem i szefem kuchni Mateuszem Gesslerem, Ewa Wachowicz przygotowuje zupę rybną. W potrawie znajdzie się też sporo warzyw. Na danie główne prowadząca przyrządzi bigos cygański, w którego składzie wyjątkowo zabraknie kiszonej kapusty. Na deser zaś Ewa Wachowicz upiecze sernik. Wykorzysta jednak w tym celu nowatorski przepis, w którym nie ma wzmianki o serze.