Duża dawka danych naukowych i dobrych rad oraz prostych informacji dotyczących zdrowego odżywiania. Widzowie przekonają się, jakie tematy dotyczące żywności zajmują obecnie naukowców i dietetyków, jakie są trendy, najnowsze doniesienia oraz jakie teorie są podważane. Specjaliści odpowiedzą na pytania, czy zła dieta może wpłynąć na pracę mózgu. W programie ekspert kulinarny zaproponuje również pyszne, szybkie przepisy na bardzo zdrowe potrawy a zaprzyjaźniona dietetyczka i trenerka personalna zmieni nawyki żywieniowe pewnej rodziny.Dziennikarka Carly Flynn rozmawia z ekspertami o najnowszych badaniach nad pokarmami, które wspierają funkcjonowanie centralnego układu nerwowego. Parkinsonowie otrzymają dawkę terapii szokowej w postaci ćwiczeń fizycznych. Diagnoza cukrzycowa Jonny'ego zostanie poddana szczegółowej analizie. Sam Campbell, szef kuchni, pomaga Claire przygotować zdrową wersję ulubionych dań oraz posiłek pozytywnie wpływający na pracę mózgu.