Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.Dzisiaj ryby są bez problemu dostępne w całym kraju. Sto lat temu mieszkańcy gór mogli tylko pomarzyć o świeżym dorszu, za to doskonale znali jego soloną i suszoną wersję zwaną sztokfiszem. Kucharz przybliży widzom dorsza w różnych formach - świeżego, solonego, wędzonego - obecnego w beskidzkiej tradycji kulinarnej. Przygotuje kawałki dorsza zapieczone w cieście naleśnikowym z kapustą kiszoną i porem, bigos z ziemniakami, cebulą, wędzonym boczkiem i solonym dorszem oraz omlet z ziemniakami i wędzonym dorszem.