© 1995-2024 Grupa WP. Dane o programie TV dostarcza AKPA Polska Press
Okrasa łamie przepisy

Okrasa łamie przepisy

30 minmagazyn kulinarnyPolska2023
TVP 1 HD czwartek, 2 stycznia 11:35
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.Kucharz udaje się na Jurę Krakowsko-Częstochowską. Posmakuje lokalnej specjalności - seruli - zupy podobnej do żuru, którą zakwasza się nie ukiszoną mąką, lecz maślanką. Przygotuje trzy potrawy: pieczoną w cieście francuskim z grzybami polędwiczkę wieprzową podaną z sosem z maślanki i szczypiorkowej oliwy, smażonego miętusa z maślankowo-szczypiorkowym majonezem oraz zupę wzorowaną na seruli, ale z dodatkiem boczku i wędzonych ziemniaków.
Gatunek
  • magazyn kulinarny
Kraj produkcji
  • Polska
Rok produkcji
  • 2023
Czas trwania
  • 30 min