Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.Miłośnik dobrej kuchni udaje się do siedziby Nadleśnictwa Rudy Raciborskie w województwie śląskim. Budynek sąsiaduje z przepięknym, ponad 700-letnim zespołem dawnego opactwa cysterskiego. Karol Okrasa rozpocznie gotowanie w malowniczym uroczysku Hubertus, gdzie przygotuje potrawy z dziczyzny. Następnie wraz z leśnikiem Romanem Suskim odwiedzi rezerwat Łężczok, gdzie Lasy Państwowe prowadzą hodowlę karpi, które w pierwszej kolejności służą jako pokarm dla żyjących tu licznie ptaków. Na zakończenie prowadzący obejrzy miejsca, które w 1993 roku spustoszył największy w tej części Europy pożar lasów, a w 2017 także niszczycielski huragan. Obecnie tereny te są rekultywowane. Wśród potraw zajdzie się tatar z jelenia z marynowanymi grzybkami, leśny gulasz z sarny z młodą kapustą oraz karp na dziko w sosie z czosnku niedźwiedziego.