© 1995-2024 Grupa WP. Dane o programie TV dostarcza AKPA Polska Press
Image
Image
 

Okrasa łamie przepisy

25 minmagazyn kulinarnyPolska2018
TVP Rozrywka poniedziałek, 6 maja 08:20
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.W dawnej kuchni polskiej szafran był jedną z najbardziej lubianych przypraw. Nadawał piękną złotą barwę i niezwykły aromat babom wielkanocnym czy sosom. Karol Okrasa odwiedzi pana Krzysztofa, który od kilku lat uprawia szafran na tarasowych polach nieopodal Szklarskiej Poręby. Kucharz przygotuje trzy potrawy - inspirowaną dawną kuchnią polską gęś z szafranowym ryżem, dorsza w szafranowym sosie oraz wątróbkę drobiową z konfiturą z cebuli i szafranu.
Gatunek
  • magazyn kulinarny
Kraj produkcji
  • Polska
Rok produkcji
  • 2018
Czas trwania
  • 25 min