© 1995-2021 Grupa WP. Dane o programie TV dostarcza AKPA Polska Press
Okrasa łamie przepisy

Okrasa łamie przepisy

30 minmagazyn kulinarnyPolska
TVP Rozrywka środa, 14 kwietnia 18:25
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.Karol Okrasa udaje się do położonej na obrzeżach Puszczy Białowieskiej miejscowości Suszczy Borek. Na miejscu spotyka Władysława Grykę, który m.in. przyrządza znakomite wędliny z hodowanych owiec. Kucharz przygotowuje dla niego i pozostałych żniwiarzy dwie potrawy z baraniny, mielone kotlety baranie z żytnim chlebem podane z sosem pomidorowym oraz pieczony udziec barani, faszerowany żytnim chlebem i rozmarynem, podany z sałatką z pieczonych buraków.
Gatunek
  • magazyn kulinarny
Kraj produkcji
  • Polska
Czas trwania
  • 30 min