© 1995-2019 Grupa WP. Dane o programie TV dostarcza AKPA Polska Press
Okrasa łamie przepisy

Okrasa łamie przepisy

30 minmagazyn kulinarnyPolska2018
TVP 1 poniedziałek, 11 lutego 15:35
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.Karol Okrasa udaje się do Torunia, gdzie spotyka się z profesorem Jarosławem Dumanowskim, historykiem, zajmującym się dziejami polskich kulinariów. Swoją podróż po mieście rozpoczną od domu, w którym niegdyś mieszkał Włoch Filip Kallimach, nauczyciel synów króla Kazimierza Jagiellończyka i sekretarz króla Jana Olbrachta. Mało kto wie, że w młodości Kallimach przyjaźnił się z autorem pierwszej drukowanej książki kucharskiej Bartolomeo Platinym. Z czego wynika, że włoszczyzna pojawiła się w Polsce już przed przybyciem królowej Bony. Karol postanawia odtworzyć kilka starodawnych przepisów, które dostosuje do współczesnych wymogów. Jako pierwsze przygotuje selerowe rosti z serem i konfiturą z czerwonej cebuli, następnie poda zapiekane kalafiory z serem i marynowaną marchewką, zaś na koniec pojawi się gulasz z bakłażana z pieczonymi warzywami.
Gatunek
  • magazyn kulinarny
Kraj produkcji
  • Polska
Rok produkcji
  • 2018
Czas trwania
  • 30 min