© 1995-2019 Grupa WP. Dane o programie TV dostarcza AKPA Polska Press
Okrasa łamie przepisy

Okrasa łamie przepisyOdc. 133

30 minmagazyn kulinarnyPolska2016
TVP 1 środa, 14 sierpnia 15:35
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.Odcinek poświęcony kuchni łowickiej. Karol Okrasa odwiedza położone w sąsiedztwie Nieborowa Bednary. Kuchnia tego regionu swoją wyjątkowość zawdzięcza historii. Była oparta na maśle, śmietanie, twarogu, ziemniakach i wieprzowinie. Atrakcją tego odcinka będzie też wizyta w zagrodzie bednarza. Karol Okrasa przygotuje trzy dania. Zrobi w 150-letniej maszynie lody ze świeżych truskawek, bazylii i zielonego pieprzu. Drugą potrawą będą kluski ziemniaczane podane z wegetariańską okrasą z kwaśnej śmietany. Na koniec przygotuje pieczone w kociołku i wędzone w dymie ziemniaki podane z masłem, ze szczypiorkiem i czosnkiem.
Gatunek
  • magazyn kulinarny
Kraj produkcji
  • Polska
Rok produkcji
  • 2016
Czas trwania
  • 30 min