Anna Starmach piecze, szatkuje, miesza, gotuje, smaży i czaruje. Prowadząca uważa, że na naukę sztuki kulinarnej nigdy nie jest za późno, dlatego w kilku odcinkach nowej serii podzieli się wskazówkami dla początkujących kucharzy. Widzowie dostaną od ekspertki gotowe przepisy na pierwszą zupę, nietypowe kanapki, zapiekanki, makarony i kluseczki. Będzie też zdrowo, ale niebanalnie. Prowadząca zdradzi, jak przyrządzić na trzy sposoby pyszną rybę i inne lekkie dania. A na deser poda recepturę na kruche ciasto w wielu odsłonach. Część przepisów zaprezentuje w bajkowej scenerii mazurskich jezior.Od pewnego czasu dawną popularność odzyskują kasze. Ania Starmach udowodni, że ten zdrowy, bogaty w składniki odżywcze produkt można przygotowywać na wiele sposobów. Najpierw prowadząca przyrządzi danie podobne do risotto, czyli kaszę pęczak z zielonymi warzywami. Następne w kolejce będą jabłka i gruszki wypełnione słodkim farszem z kaszy gryczanej. Jako ostatni Ania przygotuje tradycyjny krupnik z kaszą perłową.