© 1995-2024 Grupa WP. Dane o programie TV dostarcza AKPA Polska Press
W kotle historii

W kotle historiiOdc. 27

35 minmagazyn kulinarnyPolska2021
TVP 2 czwartek, 25 kwietnia 11:15
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.21 kwietnia 1352 roku, w okresie Wielkanocy, zmarł Bolesław III Rozrzutny, książę legnicko-brzeski i prawny dziedzic korony polskiej. W świątecznym menu władcy znalazł się kurczak, który w tym wydaniu programu zostanie przyrządzony w piwie. Prowadzący przygotuje również baranka po polsku według przepisu z dawnej czeskiej książki kucharskiej.
Gatunek
  • magazyn kulinarny
Kraj produkcji
  • Polska
Rok produkcji
  • 2021
Czas trwania
  • 35 min