© 1995-2024 Grupa WP. Dane o programie TV dostarcza AKPA Polska Press
Fabryki smaku

Fabryki smakuSezon 5 | Odc. 18

30 minserial dokumentalnyKanada2015
Nat Geo People sobota, 4 maja 12:30
Pyszne tajemnice produkcji ulubionych przysmaków mieszkańców Ameryki Północnej - od popularnej marki płatków śniadaniowych po makaron z atramentem kałamarnicy, ocet ryżowy czy kalifornijskie sushi. Niektóre z tych smakołyków są przygotowywane ręcznie w niewielkich zakładach, inne wytwarzane na skalę przemysłową w ogromnych halach. W obu przypadkach zobaczymy, jak góry surowców poddawane są procesowi obróbki, którego efektem są gotowe produkty, uwielbiane przez konsumentów.Dwaj bracia, którzy wprost uwielbiają przekąski, zmienili rodzinną farmę w wielką firmę, w której najlepszej jakości ziemniaki stają się pysznymi czipsami o smaku keczupowym. W tym odcinku zobaczymy także, jak powstają batoniki Pal-o-Mine. Ich receptura nie zmieniła się od 1920 roku. Poznamy również rodzinę, która produkuje ostry sos syczuański. Ponadto w programie tajemnica popularności ciągutek, które wbrew swojej nazwie Candy Raisins mają niewiele wspólnego z rodzynkami.
Tytuł oryginalny
  • Food Factory 5
Gatunek
  • serial dokumentalny
Kraj produkcji
  • Kanada
Rok produkcji
  • 2015
Czas trwania
  • 30 min