© 1995-2024 Grupa WP. Dane o programie TV dostarcza AKPA Polska Press
Fabryki smaku

Fabryki smakuSezon 1 | Odc. 24

24 minserial dokumentalnyKanada2012
National Geographic HD piątek, 26 kwietnia 03:35
Odkrywanie tajemnic produkcji popularnych artykułów spożywczych. Każdy odcinek serialu to wizyta w jednym z kanadyjskich zakładów. Kamery śledzą poszczególne etapy produkcji artykułów, które konsumenci zwykle bez zastanowienia biorą ze sklepowych półek. Widzowie mają okazję przekonać się, jak powstają między innymi: pesto, makaron, guma do żucia i kanadyjska whisky. Zobaczą, jak przebiega mieszanie, siekanie, przesiewanie, faszerowanie, zamrażanie, gotowanie, zawijanie, pasteryzowanie, rafinowanie i inne procesy niezbędne do powstania gotowych artykułów spożywczych.Tym razem twórcy serii ukazują, jak wygląda nowoczesna produkcja croissantów. Okazuje się, że w przy wypiekaniu tych francuskich rogalików wciąż wykorzystywane są tradycyjne metody. Dowiemy się również, dlaczego szatkowanie jest kluczem do uzyskania pysznego dżemu truskawkowo-rabarbarowego. Ponadto w programie o tym, jak przygotować smakowite nadzienie za pomocą miksera, a także jak trzy miliony pomidorów dziennie przerabianych jest na sos.
Tytuł oryginalny
  • Food Factory
Gatunek
  • serial dokumentalny
Kraj produkcji
  • Kanada
Rok produkcji
  • 2012
Czas trwania
  • 24 min