Kolejna seria popularnego programu kulinarnego. W gastronomii pojawił się nieco odmienny trend, zgodnie z którym najmodniejsza w 2023 będzie kuchnia nostalgiczna, polegająca na powrocie do smaków z lat naszej młodości - innymi słowy do przepisów wykorzystywanych przez mamy i babcie. Dla Ewy to żadna nowość, bowiem od lat sięga do sprawdzonych receptur znanych z domu rodzinnego. Tak będzie również w tym sezonie programu. Prowadząca przypomni także przepisy zdobyte podczas swoich licznych zagranicznych podróży.Kolejny odcinek inspirowany będzie wspomnieniami z wakacji. Ewa Wachowicz przygotuje grecki obiad. Najpierw poda awgolemono, czyli zupę jajeczno-cytrynową, przyrządzoną na bazie wywaru z kurczaka. Grecki przysmak zostanie podany z makaronem orzo. W ramach dania głównego Ewa zaproponuje moussakę. To nic innego jak warstwowa zapiekanka, przypominająca włoską lasagne, przy czym zamiast makaronu używa się plastrów bakłażana. Na deser będą lody z mascarpone z czekoladą, nawiązujące nieco do włoskiej straciatelli.