Kolejna seria popularnego programu kulinarnego. W gastronomii pojawił się nieco odmienny trend, zgodnie z którym najmodniejsza w 2023 będzie kuchnia nostalgiczna, polegająca na powrocie do smaków z lat naszej młodości - innymi słowy do przepisów wykorzystywanych przez mamy i babcie. Dla Ewy to żadna nowość, bowiem od lat sięga do sprawdzonych receptur znanych z domu rodzinnego. Tak będzie również w tym sezonie programu. Prowadząca przypomni także przepisy zdobyte podczas swoich licznych zagranicznych podróży.Prowadząca zacznie od przygotowania atrakcyjnego posiłku dla dzieci, które właśnie wracają do szkoły. Z kolei na lunch będą popularne misy szczęścia, znane też jako miski obfitości lub budda bowl. Przy okazji Ewa wyjaśni, skąd wzięła się ta ostatnia nazwa. Na deser autorka programu upiecze sezonowy placek z rabarbarem. Ciasto poda z kompotem, który przygotuje jej kulinarny asystent, Adam.