Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.Kucharz z Krakowa zatrzymuje się tym razem w stolicy Izraela, gdzie do wspólnego gotowania zaprasza szefa jerozolimskiej restauracji i znawcę ziół. Efektem tej współpracy są figi nadziewane piersią z kurczaka. Następnie w podmiejskim miasteczku Abu Gosh Makłowicz bierze udział w produkcji hummusu, bliskowschodniego specjału robionego z ciecierzycy i pasty sezamowej z dodatkiem przypraw, prawdziwego przysmaku zamieszkującej te rejony ludności arabskiej.