Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.Trivandrum, stolicę Kerali na południu Indii charakteryzuje wielość kultur i wyznań. Obok siebie mieszkają tu hinduiści, muzułmanie, katolicy oraz Żydzi. W Kerali od lat 50. z powodzeniem władzę sprawuje partia komunistyczna. Nikt nie walczy tu z prywatną własnością, jak w środkowo-europejskim wydaniu socjalizmu. Działacze partyjni skupiają się na nowoczesnej polityce społecznej i zapewnieniu dostępu do edukacji obywatelom. Kolejną ciekawostką związaną z tym regionem jest równouprawnienie mężczyzn. W przeciwieństwie do większości społeczności na świecie w dawnych kulturach bramińskich w tej części Indii panował matriarchat. W menu mieszkańców Kerali znajdują się m.in. makaron ryżowy w mleczku kokosowym, placki dosa z soczewicą oraz owoce - różne rodzaje bananów, winogrona, papaje i ananasy. Kuchnia indyjska jest egalitarna - na stołach biednych i bogatych obywateli znajdziemy te same potrawy. Wizytę w Trivandrum zamyka udział w tradycyjnym połowie ryb, który mieszkańcy Kerali w niezmienionej formie praktykują od stuleci.