W trakcie swojej kolejnej podróży kulinarnej Pascal Brodnicki poznaje sekrety kuchni Zanzibaru. Kosztuje tamtejszych przysmaków, odwiedza targi oraz miejsca, w których produkowana jest lokalna żywność.Tym razem Pascal odwiedzi plantację cynamonu. Po uprawie oprowadzi go Said, wszechstronnie uzdolniony człowiek, który może pochwalić się znajomością pięciu języków, w tym polskiego. Okazuje się, że cynamon to wysuszona kora drzewa. Mistrz kuchni pozna lecznicze właściwości tej rośliny oraz historię całej wyspy. Ali, ojciec Saida i sołtys wioski, opowie o początkach upraw cynamonu na Zanzibarze oraz ich wpływie na funkcjonowanie lokalnej społeczności. Oprócz tego Pascal dowie się, jak wygląda budowa tamtejszych domów, i spróbuje swoich sił jako murarz. Ponadto w odcinku: tajniki produkcji oleju i mleczka kokosowego ze świeżych kokosów; szkoły, które powstały dzięki uprawom; wyrób niezwykłego mydła oraz wizyta na miejscowym targu, gdzie spróbować można tradycyjnych placków pszennych z cynamonem. Sam Pascal przyrządzi racuchy z ananasem, wanilią, wiórkami kokosowymi oraz - oczywiście - sztandarową przyprawą Zanzibaru.