W trakcie swojej kolejnej podróży kulinarnej Pascal Brodnicki poznaje sekrety kuchni Zanzibaru. Kosztuje tamtejszych przysmaków, odwiedza targi oraz miejsca, w których produkowana jest lokalna żywność.Kolejną przyprawą, którą uprawia się na Zanzibarze, jest pieprz. Po jego plantacji kamerę oprowadzi rolnik Amir. Wytłumaczy przy tym, w jaki sposób sadzi się i pielęgnuje różne rodzaje pieprzu. Pascal odwiedzi również Darajani Market, gdzie kupić można warzywa, owoce i inne produkty charakterystyczne dla tego regionu. Mistrz kuchni wybierze się też na połów wraz z miejscowym rybakiem, Kombo, a następnie zajrzy na targ rybny. Lokalny szef kuchni Ashi pomoże Pascalowi przyrządzić wyjątkowe danie. Oprócz tego prowadzący przygotuje polsko-zanzibarską potrawę, czyli puree ze słodkich ziemniaków z mlekiem kokosowym oraz polędwiczki wieprzowe w kolorowym pieprzu.