Kucharka i edukatorka w dziedzinie zdrowego żywienia w duchu zero waste, Jagna Niedzielska, doradza w kwestii planowania domowego budżetu na jadłospis i nie tylko. Widzowie dowiedzą się m.in., na jakie rzeczy statystyczna gospodyni domowa wydaje najwięcej pieniędzy i jak ograniczyć zbędne wydatki. Jagna przedstawia skuteczne i proste sposoby na przyrządzanie i przechowywanie jedzenia tak, aby marnować go jak najmniej. Uczy rozsądnego korzystania ze sprzętów domowych. W poszczególnych odcinkach prowadząca poznaje różnych uczestników programu, którzy zgłaszają jej problemy związane z domowym budżetem. Pomaga im uporać się ze zbyt wysokimi rachunkami za wodę, trudnościami w robieniu zakupów czy marnowaniem jedzenia.Tematem odcinka jest pieczywo, które okazuje się najczęściej wyrzucanym produktem w domach. Jagna dzieli się pomysłami na wtórne wykorzystanie starego chleba - m.in. na kluseczki chlebowe. Opowiada swoim rozmówcom, co to jest kuchnia bez resztek, a na deser wraca do smaków dzieciństwa.