Do kulinarnej rywalizacji w każdym odcinku staje czworo uczestników. Ich zadaniem jest przygotowanie kolacji. Przy jednym stole zasiadają osoby mające różne zainteresowania i profesje. Łączy je pasja gotowania. Umiejętności gospodarza oceniają jego rywale. Oprócz walorów smakowych przystawki, dania głównego i deseru liczy się pomysłowość. Punktowane są niebanalne nakrycie stołu, dodatkowe atrakcje wieczoru i atmosfera spotkania. W szóstej edycji programu gotować będą między innymi mieszkańcy: Warszawy, Łodzi, Bielska-Białej, Grudziądza, Gorzowa Wielkopolskiego i Częstochowy.W kulinarnej rywalizacji biorą udział cudzoziemcy mieszkający w Warszawie. Kanadyjczyk Ricky Krzyżewski jest nauczycielem języka angielskiego. Lubi wyzwania. Zaskoczy gości potrawami które nazwał "Indiański kurczak" i "Ogon bobra". Rosjanka Maria Demidowska pracuje jako tłumaczka i instruktorka zumby. Podczas swojej kolacji zaprezentuje rosyjską gościnność w pełnej krasie. Na jej stole w pierwszej kolejności pojawi się własnoręcznie wypiekany chleb z kawiorem. Dick Bank w Polsce mieszka od siedemnastu lat. Ma firmę, którą przewrotnie nazwał "Latającym Holendrem". Zaserwuje potrawy, które nazwał "Zielony odrzutowiec", "Cykoria z krainy wiatraków" i "Słodka depresja". Pochodząca z Chin Patrycja Zahng poczęstuje gości "Blaskiem Szanghaju", "Mandaryńską improwizacją" oraz "Ogrodową mozaiką znad Jangcy".