Odkrywanie tajemnic produkcji popularnych artykułów spożywczych. Każdy odcinek serialu to wizyta w jednym z kanadyjskich zakładów. Kamery śledzą poszczególne etapy produkcji artykułów, które konsumenci zwykle bez zastanowienia biorą ze sklepowych półek. Widzowie mają okazję przekonać się, jak powstają między innymi: pesto, makaron, guma do żucia i kanadyjska whisky. Zobaczą, jak przebiega mieszanie, siekanie, przesiewanie, faszerowanie, zamrażanie, gotowanie, zawijanie, pasteryzowanie, rafinowanie i inne procesy niezbędne do powstania gotowych artykułów spożywczych.Widzowie przekonają się, dlaczego orzeszkom ziemnym służy odrobina potrząsania i kąpiel w rozgrzanym oleju. Oprócz tego w odcinku pojawi się przemysłowa sokowirówka, która każdego dnia przetwarza ogromne ilości kremowych koktajli mango. Twórcy programu zdradzą też, jakie chemiczne sztuczki pozwalają na produkcję pełnych tłuszczu serów bocconcini oraz co sprawia, że wegetariańskie ciasteczka są tak zdrowe, a jednocześnie tak kusząco smaczne.