Czteroczęściowy cykl prezentujący zagrożenia, jakie wiążą się z niekontrolowanym przyrostem gatunków inwazyjnych i szkodników. Mogą być one niebezpieczne dla naszych lasów, wód, procesu produkcji żywności i naszych miast. W programie prezentowana jest charakterystyka poszczególnych gatunków oraz powody, dla których powinniśmy się ich obawiać w przyszłości. W globalnym świecie gatunki inwazyjne rozprzestrzeniają się szybciej niż kiedykolwiek. O ryzyku, jakie to ze sobą niesie, opowiadają naukowcy oraz ludzie, którzy doświadczyli niszczycielskiego działania szkodników.Ekspert Julian Cribb przedstawia gatunki, które stanowią zagrożenie dla zaopatrzenia ludzkości w żywność. Wśród nich są owady atakujące pszenicę, występujące od Afryki po Amerykę Północną. Innym globalnym szkodnikiem jest miodówka, która spędza sen z powiek hodowcom cytrusów. Farmerzy w różnych zakątkach świata obawiają się też szarańczy, a na każdym kontynencie grasują myszy, które mogą zjeść rocznie nawet jedną czwartą światowych zapasów jedzenia. Za ogromne straty w gospodarstwach rolnych odpowiedzialne są również dziki.