Jarek Nowak, antropolog i podróżnik, powraca z drugim sezonem programu. Tym razem udaje się do Ameryki Południowej. W trakcie swojej podróży przez amazońską dżunglę i Andy, bada fascynującą kulturę kulinarną regionu, próbując egzotycznych i często kontrowersyjnych potraw, takich jak zupa z żółwia, pieczony pancernik, mięso z kajmana, jadowity wąż czy koktajl z żaby. Program nie tylko prezentuje różnorodność smaków, ale też odkrywa bogate tradycje oraz związane z nimi wierzenia i zwyczaje mieszkańców Amazonii oraz Andów. Nowak wyjaśnia pochodzenie tych unikalnych potraw oraz powody ich ważności w lokalnych społecznościach. Program to także źródło cennych wskazówek dla turystów oraz lekcja otwartości i tolerancji wobec różnorodnych tradycji kulinarnych świata.Jarosław Nowak przemierza Amerykę Południową, w tym amazońską dżunglę i Andy. Śmiało próbuje egzotycznych potraw i poznaje bogate tradycje kulinarne tych terenów.